Vom discuta in acest articol despre procedura de inmatriculare a unei masini pe teritoriul Romaniei. Pentru ca acest subiect este redactat de agentia Best-Inmatriculari din Bucuresti, exemplele din acest editorial vor fi raportate la inmatricularile din judetele Ilfov si Bucuresti. Cu toate acestea, pot fi preluate informatiile, pentru a fi adaptate si la restul oraselor din tara. Digitalizarea programarilor in 90% din centrele de Inmatriculari, se aplica in prezent pentru toate judetele din Romania. De asemenea, o parte destul de importanta din sediile de taxe si impozite a ramas doar online.
Inmatricularea unei masini este procedura de inscriere in evidenta Ministerului Transporturilor a unui vehicul, ce va deveni apt si functional pentru a circula pe sosea. Procesul a devenit si a fost destul de complicat pana la inceputul anului 2024, iar de la an la an modificarile legislative nu au intarziat sa apara. Astfel, s-a ajuns ca in prezent procedura de inmatriculare auto sa fie de mai multe tipuri. De aceea, la fiecare inscriere in baza rutiera de date a vehiculelor, va fi necesar sa stiti in ce tipologie de inmatriculare va incadrati.
Inainte de a vedea cum se face o inmatriculare in anul 2024, vrem sa va enumeram tipurile de inmatriculari auto: transcrieri, inmatricularile masinilor din UE, din afara UE si inmatricularea provizorie. In functie de categoria in care va incadrati, veti avea un set diferit de acte si institutii.
Cum decurge inmatricularea unui autovehicul in anul 2024?
Daca inmatriculati autovehiculul in Bucuresti, va trebui sa stiti ca depindeti de politica fiecarui sector in parte. In alte localitati mai mari se aplica acelasi regulament. Acum va explicam intreaga procedura pentru fiecare tip de inmatriculare.
Transcrierea auto reprezinta inmatricularea vehiculelor cumparate din Romania ( se realizeaza prin DGITL si Serviciul de Inmatriculari ). Inmatricularea masinilor din UE se aplica doar pentru vehiculele achizitionate din spatiul Uniunii Europene ( se realizeaza prin RAR, ANAF, DGITL si Serviciul de Inmatriculari ). Pentru cele din afara UE, vor fi foarte multe elemente de pus la punct ( institutiile pot fi diferite, dar cele mai vizitate in cazul acestor inmatriculari sunt Serviciul Vamal, RAR, DGITL si Serviciul de Inmatriculari ).
Care sunt pasii pentru realizarea unei inmatriculari auto in anul 2024?
Inmatricularea auto depinde in anul 2024 ca si in anii precedenti de eliberarea Cartii Auto de la RAR. In cazul in care acest document nu exista, va trebui ca masina sa fie prezentatata la Registrul Auto Roman. Institutia creaza un act cu toate datele tehnice ale vehiculului, stabilind si autenticitatea acestuia ( in cazul in care nu exista ).
Toate aceste detalii se vor regasi in cartea auto. De asemenea, acest document va trebui prezentat la fiecare institutie in parte. Pentru anul 2024: cartea auto nu va mai fi retiparita. Astfel, noii proprietari vor aparea doar in certificatul de inmatriculare.
Ce se intampla daca am cartea auto?
Exemplu: Daca ati cumparat o masina ce a fost inmatriculata in Buzau si va fi inmatriculata in capitala Romaniei, nu va fi nevoie de cartea auto. Acest act se afla deja in lista de documente primite de la vanzator. Pe baza ei, veti reusi sa continuati procedura la DGITL si Serviciul de Inmatriculari. Declararea autovehiculului se realizeaza la Directia de Taxe de care apartineti ( sediul sau domiciliul ). Aceasta procedura se efectueaza pe baza actelor de achizitie ( contract de vanzare cumparare auto sau factura ( impreuna cu certificatul fiscal )). Pe langa documentele de cumparare, veti avea nevoie sa atasati cartea auto si documentele de identificare ale noului proprietar.
In cazul in care noul detinator al vehiculului este persoana fizica, se va adauga copia dupa buletin. De asemenea, daca noul proprietar este entitate juridica, se va atasa buletinul reprezentantului si CUI-ul companiei.
Cum inscriu vehiculul la Taxe si Impozite ( DGITL )?
Masina va trebui inainte de inmatricularea priopriu-zisa, sa fie inregistrata la serviciul DGITL. Reamintim: In cazul transcrierii auto, vor fi doar doi pasi de urmat: inregistrarea la DGITL si inmatricularea la Serviciul DRPCIV. Pentru ca am prezentat in randurile de mai sus, lista de documente din cazul transcrierii la Taxe si Impozite, vrem sa va prezentam si celelalte situatii.
Pentru masinile aduse din afara Uniunii Europene, vor trebui prezentate pe langa documentele de mai sus urmatoarele acte: declaratia vamala ( realizata la Serviciul Vamal ), documentele de inmatriculare straine si traducerile lor, actele de achizitie si traducerile lor. In cazul vehiculelor cumparate din UE, actele suplimentare vor fi: documentele de inmatriculare straine si traducerile lor, actele de achizitie si traducerile lor.
Cum se incepe inmatricularea unei masini pentru vehiculele aduse din afara Romaniei in anul 2024?
Dupa cum am mentionat in randurile de mai sus, prima procedura pentru a incepe inmatricularea auto este obtinerea cartii auto de la RAR. In cazul transcrierii, cartea auto exista deja in portofoliul de documente ( dupa cum ati vazut in exemplul de mai sus ). Cu toate acestea, sunt doua modalitati de a ajunge cu autovehiculul la RAR: prin platforma sau condusa. In cazul conducerii vehiculului catre RAR, va trebui sa aveti masina cu numere de inmatriculare straine valabile pe teritoriul tarii noastre sau sa obtineti numerele provizorii. Inmatricularea cu numere provizorii se solicita pentru 3 situatii: masinile noi, cele aduse din Uniunea Europeana si din afara acesteia.
Numerele provizorii va permit sa circulati cu autovehiculul pentru o perioada scurta de timp. In anul 2024, programarile pentru RAR si numere provizorii se pot face doar online pe platformele institutiilor.
Perioada pentru numerele provizorii este pana la 3 luni. In cazul vehiculelor aduse din afara Uniunii Europene, placutele rosii se vor acorda doar pentru 5 zile. Pentru a primi numerele pana la cel mult 3 luni, proprietarul ce inmatriculeaza vehiculul va trebui sa prezinte declaratia vamala. Aceasta se lasa in copie, alaturi de restul actelor din dosar.
Ce documente sunt necesare pentru a obtine numerele provizorii?
Din anul 2024, vor trebui prezentate actele originale de inmatriculare la ghiseu. Pe langa aceste documente, vor trebui atasate la dosar, copii dupa fiecare dintre ele. De asemenea, veti avea actele proprietarului si o asigurare valida pentru perioada in care veti conduce provizoriu. La sfarsit, veti pune copia documentului de proprietate ( contract de vanzare sau factura ).
Pe baza acestor acte, se pot ridica numerele provizorii pentru masinile cumparate din Uniunea Europeana.
Am dorit de aceasta data sa va oferim informatii utile despre inmatricularea vehiculelor in anul 2024. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la final!