Planurile companiei Dacia, parte din grupul Renault, sunt unele indraznete pe termen mediu si lung. Pana in 2025, constructorul de la Mioveni are prevazut sa vina cu mai multe lansari: Duster facelift (2021) Crossover – modelul care inlocuieste Logan MCV (cel mai probabil in 2022); Duster facelift – 2024; Logan si Sandero facelift – 2024; Bigster – probabil 2025.
Probleme din cauza pandemiei
Cu toate ca planul este unul ambitios, este foarte posibil ca unele ite sa fie incurcate de pandemie. Cum era de asteptat, nici domeniul auto nu a scapat neatins de noul coronavirus. Imbolnavirile din toata lumea au inchis fabrici pe o perioada lunga si au provocat pagube imense.
Dacia, care este cea mai mare companie din Romania dupa cifra de afaceri, a avut o scadere de 27% in 2020, din cauza opririlor repetate ale productiei. Dacia a scazut de la un record de 735.000 de masini vandute la 520.000, dintre care 385.000 in Europa, topul pietelor fiind acesta (conform oficialilor Dacia-Renault): Franta (98.000), Italia (56.000), Germania (52.000), Spania (49.000) si Romania (47.000).
Anul trecut, in uzina de la Mioveni au fost produse Dacia Duster, Sandero, Logan si Logan MCV, ponderea cea mai mare avand-o Duster cu 183.286 unitati. In uzinele din Maroc, au fost produse in total 277.000 de masini: 210.000 in Tanger si 67.000 in Casablanca.
In privinta autovehiculelor hibride, se pare ca Dacia are in plan astfel de investitii doar in cazul in care clientii isi vor manifesta interesul pentru ele, nefiind cazul in momentul de fata.
Dacia vinde automobile in 44 de tari, iar in Romania si Maroc, unde se produc modelele, are cele mai mari cote, de peste un sfert din piata masinilor noi. In Uniunea Europeana ponderea este de 3,5% din piata.
Sisteme de navigatie dedicate din comert, o solutie pentru posesorii de masini
Pentru a putea sa inceapa productia la Dacia Duster 2 Facelift, producatorul a anuntat ca este nevoie sa incheie livrarile actualului model Dacia Duster, livrari care au fost intarziate din cauza crizei mondiale de semiconductori. Astfel ca Dacia a intampinat mari dificultati in livrarea masinilor echipate cu sistemul Media Nav, la fel cum s-a intamplat in cazul majoritatii producatorilor de automobile din intreaga lume.
In Franta vehiculele au fost livrate fara a fi dotate cu echipamente de navigatie, producatorul anuntand ca le va monta ulterior, pentru a nu bloca productia din acest motiv.
O solutie la indemana, pentru modelele din 2012, o reprezinta sistemele de navigatie dedicate pentru modelele Dacia care se gasesc in comert. Acestea sunt, de regula, pretabile pentru toata gama Dacia. Pentru montaj, nu este nevoie de modificari la instalatia electrica si nici la bordul masinii. Un astfel de sistem preia comenzile de pe volan, oferind in acest fel siguranta si confort in timpul deplasarii. Echipamentul de navigatie este alcatuit dintr-un sistem multimedia android cu GPS in care sunt incluse toate hartile Europei, are radio, bluetooth, microfon, TV online si Magazin Play, unde sunt disponibile aplicatii precum Facebook, Youtube sau Waze. Navigatia dedicata are un pret avantajos si este o achizitie demna de luat in considerare in cazul tuturor automobilelor Dacia.
In cazul in care doriti sa achizionati o navigatie dedicata pentru un model Dacia Logan, Duster, Sandero, Logdy sau Dokker veti beneficia de sistem de operare Android 10, procesor Quad Core A35 la 1.5 GHZ, 2GB memorie RAM, 16GB hard disk, display IPS 1024×600 rez. Aceste sisteme de navigatie vin in pachet cu toate mufele necesare pentru montaj, preiau comenzile de pe volan, au toate hartile Europei incluse, Radio, Ecran touchscreen, Bluetooth, Microfon, TV Online, Magazin Play cu aplicatii cum ar fi: Waze, Youtube, Facebook etc , Wi-Fi , USB , SD-CARD si suporta Internet prin stick 3G/4G .