Nou sau second-hand, Ford Focus rămâne unul dintre cele mai bine vândute modele din România. Cu toate astea, compacta germană (da, putem să-i spunem astfel ținând cont că este produsă la Saarlouis) nu a reușit niciodată să depășească Volkswagen Golf în preferințele cumpărătorilor români.
Va reuși oare a patra generație Focus, recent lansată și în România, să schimbe această stare de fapt? Nu mă hazardez să dau un răspuns, însă este cert că noul model compact de la Ford are tot ce-i trebuie ca să dea lovitura pe cel mai competitiv segment al pieței.
Spun asta pentru că am condus de curând noul Focus pe un traseu care a inclus porțiuni de autostradă, drumuri naționale și județene, dar și circuitul de la Adâncata, în cadrul lansării naționale organizate de Ford România. Chiar dacă nu am parcurs foarte mulți kilometri (puțin peste 100), au fost suficienți pentru o primă impresie despre cum se prezintă eternul rival al Golf-ului.
Flota de test pusă la dispoziție de Ford România a inclus atât hatchback-ul cât și modelul Wagon, în echipările Trend, Titanium, ST-Line și Vignale. La începutul lui 2019 va ajunge în România și versiunea crossover Active, iar în viitorul apropiat va debuta pe piața românească și noul Focus Sedan, pe care cei de la Ford ni l-au arătat doar static.
Conform oficialilor companiei, România va fi singura piață din Uniunea Europeană în care noul Focus Sedan va fi disponibil. Dovadă că dragostea românilor pentru berline încă nu s-a stins, iar Ford știe să-și adapteze oferta la cerințele pieței noastre.
Evoluție la exterior, revoluție la interior
Nu voi insista prea mult asupra designului noii game Ford Focus pentru că fotografiile spun totul. Atât hatchback-ul cât și break-ul îmbină în mod fericit accentele de sportivitate cu eleganța, iar faptul că echipările arată semnificativ diferit (ST-Line pune accentul pe dinamism, pe când Vignale țintește zona premium) face ca alegerea modelului potrivit pentru fiecare să fie mai ușoară.
Ford a mizat pe cartea evoluției în ceea ce privește designul: îți dai seama imediat că ai de-a face cu un Focus, chiar dacă mașina asta este complet nouă. Ca o impresie personală, pare că noul limbaj de design adoptat de Focus se potrivește cel mai bine modelului Wagon. Iar dacă e vorba de echipări, ST-Line mi se pare cea mai reușită din punct de vedere estetic.
Mai puțin discutabil este interiorul noului Focus, și asta pentru că progresul este mult mai evident față de generația anterioară. Materialele folosite plac vederii și atingerii (plasticele moi sunt într-o proporție mult mai mare decât înainte), cu excepția plasticului dur cu aspect ieftin de pe consola centrală.
Grație noului sistem de infotainment SYNC 3, designul planșei de bord este mai prietenos. Ford a putut reduce numărul de butoane de pe consola centrală, păstrând comutatoare fizice doar pentru funcțiile esențiale. Bordul pare mai puțin masiv și aglomerat decât la generația anterioară, astfel că șoferul se poate concentra pe ceea ce este cel mai important: condusul.
Diesel rafinat, acum și cu transmisie automată cu opt trepte
Am condus hatchback-ul (ST-Line) și break-ul (Vignale) cu două motoare diferite: diesel-ul EcoBlue de 1,5 litri și 120 CP (atât cu transmisie manuală cu șase trepte cât și automată cu opt trepte) și “benzinarul” de 1,5 litri EcoBoost de 182 CP – ultimul doar pe circuit. Cei mai mulți kilometri i-am parcurs cu propulsorul pe motorină (circa 100 km), așa că despre acesta voi vorbi mai mult.
Cuplul maxim de 300 Nm disponibil de la 1,750 rpm face ca reprizele de accelerație să fie decente chiar și pe modelul Wagon care cântărește cu 50 de kilograme mai mult decât hatchback-ul. Conform constructorului, Focus Wagon cu transmisie manuală accelerează de la 0 la 100 km/h în 10,3 secunde și atinge o viteză maximă de 194 km/h.
Nu sunt cifre spectaculoase, însă nu am întâmpinat nicio problemă la depășiri sau la atingerea și menținerea unui ritm alert de condus pe autostradă. Zgomotul la viteze de croazieră este sub limitele clasei, doar cel produs de oglinzi fiind mai pregnant. Cât despre motor, acesta produce un sunet “rotund” chiar și la ralanti, astfel că în mers nu vă va deranja absolut deloc.
Recomand transmisia automată, deși „îmbie” motorul la un consum mediu puțin mai ridicat
Transmisia manuală este precis etajată și plăcută în utilizare, însă nu poate rivaliza cu noua cutie automată cu opt trepte în ceea ce privește confortul. Cea din urmă se potrivește mult mai bine cu motorul diesel însă pierde ceva puncte la capitolul consum de combustibil. Conform Ford, consumul mediu (NEDC) pentru Focus Wagon 1.5 EcoBlue cu transmisie automată este de 4,5 litri/100 km, față de 3,7 l/100 km cu cutia manuală.
Bineînțeles că aceste valori nu vor fi atinse niciodată în viața reală. Consumul minim înregistrat de mine cu Focus break manual pe un parcurs aproape exclusiv extra-urban a fost de 5,7 l/100 km. Pe același traseu versiunea automată ar fi depășit probabil binișor 6 l/100 km, ceea ce este cam mult dacă ne raportăm la concurenții ale căror transmisii cu dublu-ambreiaj sunt mai economice. Cutia automată de la Ford este cu convertizor de cuplu.
Focus rămâne referința clasei la capitolul ținută de drum
În privința ținutei de drum, noul Focus oferă un excelent compromis între confort și dinamică. Suspensia absoarbe denivelările subtil și fără proteste, iar în același timp menține mașina pe trasa dorită de șofer chiar dacă acesta uită că se află într-o compactă de familie și nu într-o mașină sport.
Versiunea ST-Line se adresează mai degrabă tipului de șofer descris mai sus, întrucât oferă o gardă la sol coborâtă cu 10 mm. Aceasta e însă o sabie cu două tăișuri pe drumurile noastre. Dacă în viraje mașina se simte mai precisă și mai plăcută la condus, peste denivelări confortul la rulare are puțin de suferit. Cel mai bine ar fi să testați ambele suspensii înainte de a lua o decizie.
Pe circuit, însă, noul Focus ST-Line demonstrează că rămâne referința clasei în ceea ce privește dinamica. În ciuda ruliului destul de pronunțat, reacțiile mașinii sunt intuitive și precise, iar intervențiile sistemelor de siguranță sunt suficient de discrete ca să nu șteargă zâmbetul de pe fața șoferului.
1.5 EcoBoost: trei cilindri și 182 cai-putere
Cele trei tururi de circuit cu Focus hatchback 1.5 EcoBoost ST-Line mi-au dat ocazia să văd la lucru motorul pe benzină de 182 CP și trebuie să spun că m-a surprins plăcut. Este cel mai puternic propulsor disponibil pe noul Focus (cel puțin până la apariția lui Focus ST) și o arată din plin. Urcă foarte ușor în turații (până pe la 6.000 rpm) și o face acompaniat de un sunet „răgușit,” tipic motoarelor cu trei cilindri.
Da, are doar trei cilindri, însă nu ai spune după felul cum trage. Cuplul maxim de 240 Nm este disponibil deja de la 1,600 rpm, astfel că accelerația de la 0 la 100 km/h durează 8.3 secunde iar viteza maximă e de 222 km/h. Nu sunt performanțe de hot hatch, dar în afara unui circuit de curse sunt mai mult decât suficiente.
Eu aș alege acest propulsor oricând în detrimentul oricăruia dintre diesel-urile disponibile pe noul Focus. Mai există în ofertă un 1.5 EcoBlue de 95 CP și un 2.0 EcoBlue de 150 CP, iar la capitolul benzină Focus mai oferă motorul 1.0 EcoBoost în trei trepte de putere (85 CP, 100 CP și 125 CP) precum și 1.5 EcoBoost de 150 CP.
Cel mai „deștept” Focus de până acum
Ar mai fi multe de spus despre noul Focus, în special despre sistemele inteligente reunite în pachetul Ford Co-Pilot360. Pe autostradă am putut testa funcția numită pompos „Adaptive Cruise Control with Stop & Go, Speed Sign Recognition and Lane-Centring,” care reduce șoferul la un simplu accesoriu care trebuie doar să atingă din când în când volanul pentru ca funcția să nu se dezactiveze. În rest, mașina face aproape tot: menține viteza dorită și distanța față de vehicului din față, păstrează banda și frânează la nevoie.
Oamenii de la Ford România ne-au demonstrat și sistemul „Active Park Assist 2 with Park-Out Assist” care nu doar că asistă șoferul la parcarea laterală preluând controlul volanului, accelerației și frânării, ci poate și să scoată mașina din parcare. La prima vedere, cea de-a doua funcție poate părea inutilă, însă atunci când cineva parchează foarte aproape de mașina ta poți să-i încredințezi sistemului misiunea ingrată de a scoate mașina din parcare fără a o zgâria.