De data aceasta vom discuta despre contractul de vanzare cumparare auto. Vom explica ce inseamna acest document cu lux de amanunt si veti vedea cum se completeaza acest act. Contractul de vanzare auto este documentul de baza pentru comercializarea unei masini din partea unei persoane fizice. De aceea, contractul auto va trebui sa contina toate datele corecte. In randurile urmatoare, va oferim toate informatiile necesare si vom elucida orice problema legata de acest subiect.
Contractul de vanzare cumparare auto este un document ce permite transferul unui vehicul. Pe baza acestei dovezi scrise se poate vinde masina din partea unei persoane fizice. Acest act este reprezentativ pentru vanzarea de autoturisme pe teritoriul Romaniei. In paragrafele urmatoare, vom discuta despre ceea ce inseamna contractul de vanzare cumparare auto, cum se completeaza si care este scopul sau in comercializarea unei masini.
Contractul de vanzare cumparare auto ( ce inseamna, cum se completeaza si care este scopul acestui act )
Documentul va fi folosit doar pentru vanzarea unui autovehicul din partea unei persoane fizice. In cazul companiilor, masina se va comercializa doar prin intermediul unei facturi. Aceeasi situatie se va aplica si in cadrul persoanelor fizice autorizate, sau altor tipuri de entitati juridice.
Deoarece persoanele fizice nu au alta forma prin care se poate vinde vehiculul aflat in posesie, contractul va fi documentul de baza in aceasta tranzactie.
Ce inseamna contractul de vanzare cumparare auto si care este scopul lui?
Este un document de sine-statator, ce aduce o forma legala si juridica pentru vanzarea unui autoturism din partea unei persoane fizice. Aceasta propozitie reprezinta definitia, cat si scopul pentru contractul de vanzare auto. Cu toate acestea, el va fi 100% reprezentativ pentru tranzactia unui autoturism.
In prezent, am realizat o pagina ce explica toate datele despre acest document. In articolul respectiv veti putea completa online contractul auto. Totul se va desfasura destul de simplu. Pozele documentelor vor fi trimise pe whats app, iar contractul va distribuit dupa finalizare pe aceeasi platforma. Acum sa revenim la subiect!
Cum va trebui folosit contractul de vanzare auto dupa completare?
O data ce contractul auto a fost completat ( vom discuta despre acest subiect in randurile de mai jos ), el va trebui prezentat catre anumite institutii, pentru a fi finalizata tranzactia. De precizat: Trebuie inteles faptul ca acest document va fi adus la institutii, pentru a primii vizele specifice si pentru a deveni un act autorizat.
Care sunt institutiile unde trebuie prezentat contractul de vanzare cumparare auto?
Dupa cum am mentionat in randurile de mai sus, contractul este folosit pentru a vinde masina din partea unei persoane fizice. Astfel, entitatile institutionale unde acesta va fi adus sunt urmatoarele:
Institutiile de Taxe si Impozite
Directia de Inmatriculari si Permise
In cadrul institutiilor de Taxe si Impozite, contractul va trebui prezentat de doua ori. Ca sa intelegeti mai bine aceasta procedura, va facem un scurt rezumat.
Cum decurge procedura de vanzare auto pe baza contractului de vanzare cumparare?
Masina este sau ar trebui sa fie inregistrata la o Institutie de Taxe si Impozite, ce apartine de fostul proprietar. Vehiculul va trebui scos de pe numele fostului proprietar si inregistrat pe numele viitorului detinator. De aceasta data avem doua Directii de Taxe. Prima dintre ele este cea in care este inregistrata masina inainte de vanzare. Aici, vanzatorul va trebui sa prezinte contractul impreuna cu restul de documente, pentru ca vehiculul sa iasa din evidentele fiscale. O data ce masina a iesit de pe rolul fostului detinator, acesta va trebui prezentat de cumparator la noua institutie de Taxe si Impozite.
Contractul in sine, impreuna cu restul de documente va fi adus de cumparator, pentru ca vehiculul sa fie inregistrat pe numele lui. In ultima instanta, vehiculul va trebui inmatriculat de catre noul cumparator. Pentru a finaliza acest proces, un exemplar din contract va fi adus la Directia de Inmatriculari si Permise. Aici, masina va trece prin procedura de inmatriculare auto, fiind transferata pe numele cumparatorului. Detinatorul de drept va primi un nou talon si noi placute de inmatriculare.
Acum ca am inteles cum se foloseste contractul de vanzare auto si care este scopul lui, vom trece mai departe.
Cum se completeaza contractul de vanzare cumparare auto?
Ultima parte a acestui articol, va fi sa explicam cum se completeaza contractul de vanzare auto. Aceasta etapa este prima din toate cele enumerate si este singura in care apar cele mai multe greseli, atunci cand se vinde un autovehicul.
Datele vanzatorului si ale cumparatorului vor trebui trecute obligatoriu in contractul de vanzare auto. In aceasta situatie ne referim la: numele complet, adresa si datele de identificare din buletin ( CNP, numar si serie ). In cazul in care cumparatorul este persoana juridica, contractul va trebui sa contina: CUI-ul firmei, numarul de inregistrare, sediul sau punctul de lucru. Pe langa aceste elemente, este necesar ca firma sa fie reprezentata de catre o persoana. Aceasta va trebui trecuta in contract impreuna cu adresa si restul datelor de identificare.
Datele vehiculului vandut sunt printre cele mai importante din cadrul contractului auto. Masina comercializata va trebui sa aiba trecute urmatoarele elemente: marca si modelul, seria de motor si capacitatea cilindrica, numarul de identificare si anul de fabricatie. Seria de sasiu sau numarul de identificare este cel mai important. Toate caracterele vor trebui sa fie identice cu cele din cartea auto.
In acelasi document, va exista semnatura vanzatorului si a cumparatorului, precum si data impreuna cu locul in care a fost achizitionata masina. Semnatura va trebui sa existe de ambele parti. In cazul in care lipseste una din cele doua semnaturi, documentul nu va avea utilitate.
Atentie: Verificati datele din contractul de vanzare cumparare auto. Intr-unul din zece cazuri nu se poate duce inmatricularea la bun-sfarsit, daca datele din acest document nu sunt corecte.
Contractul de vanzare cumparare auto ( elemente suplimentare de precizat )
La vanzarea unui autovehicul apar probleme in foarte multe situatii. Indiferent ca vorbim despre date scrise gresit sau despre masini ce nu pot fi scoase din evidentele fiscale, ele se intalnesc la orice pas. De aceea, este extrem de important ca toate elementele trecute in contract, impreuna cu pasii de inregistrare si inmatriculare sa fie respectati cu lux de amanunt.
De asemeni, persoana care vinde autovehiculul va trebui sa aiba toate taxele platite la zi. Altfel, masina nu va putea fi scoasa de la Impozit de catre fostul proprietar. Vanzatorul va trebui sa fie pe „zero” in ceea ce priveste achitarea taxelor.
Care este termenul in care va trebui inregistrata si inmatriculata masina pe baza contractului auto?
Exista un termen care va trebui respectat in toate situatiile. Masina va trebui scoasa de la Taxe si Impozite in termen de 30 de zile lucratoare. In aceasta perioada va trebui sa se incadreze cumparatorul, pentru a inregistra vehiculul respectiv.
Termenul final pentru inmatricularea auto va fi in aceasta situatie de 90 de zile. Desi nu este o amenda pentru nerespectarea acestei perioade, penalizarea va fi aplicata doar daca masina a fost oprita in trafic si ulterior s-a observat nerespectarea acestei perioade.
Concluzie: Contractul de vanzare cumparare auto este cel mai important act in comercializarea unei masini din partea unei persoane fizice.
Acesta a fost articolul nostru. Va multumim ca ati ajuns pana la sfarsitul acestui subiect!