Sa rămâi blocat în mijlocul unei grămezi mari de zăpadă sau pe o întindere de gheață poate fi o întâmplare prea obișnuită în lunile reci de iarnă. Din fericire, avem câteva sfaturi și trucuri care vă pot elibera mașina în cel mai scurt timp, chiar dacă nu aveți unul dintre cele mai bune vehicule pentru condusul pe timp de iarnă. Iată câteva lucruri pe care le puteți face dacă mașina dvs. este blocată în zăpadă:

1. Eliberati zona din jurul pneurilor

Încercați să săpați zăpada și gheața departe de anvelope. Vrei să eliberezi câțiva metri în fața și în spatele anvelopelor, astfel încât să poți muta mașina înainte și înapoi. Asigurați-vă că, de asemenea, săpați orice zăpadă sub partea din față sau mijlocul mașinii dvs. care este mai mare decât garda la sol.

Desigur, o lopată simplifică acest lucru, așa că încercați să păstrați una în portbagaj împreună cu alte articole de urgență pentru iarnă dacă intenționați să conduceți în condiții de zăpadă.

2. Miscarea mașinii pe zăpadă

Cateodata sunteti nevoiti sa eliberati masina prin metode mai putin benefice pentru transmisie, si anume miscarea inainte – inapoi. Incercati de mai multe ori sa faceti aceasta miscare, incercand sa acelerati constand pentru a prinde tractiune. Atunci cand bruscati pedala de acceleratie, riscati sa patinati pe loc, iar acest lucru este benefic doar atunci cand straduc de zapada este foarte mic si ajungeti cu anvelopa la pe sol. Doar ca daca sub stratul subtire de zapada este tot gheata, atunci nu aveti nici o sansa sa iesiti din incurcatura astfel.

3. Îmbunătățirea tracțiunii

Dacă tot nu-ți poți elibera mașina, poți să încerci și să îmbunătățești tracțiunea sub roțile tale. Lucruri precum saci de nisip, sare, murdărie sau chiar gunoi pot fi folosite atunci când mașina dvs. este blocată în zăpadă. Aruncați câteva mâni de sare sub pneuri pentru o tracțiune îmbunătățită, apoi încercați din nou acceleratia.

De asemenea, este important să vă amintiți să opriți controlul de tracțiune dacă sunteți blocat în zăpadă. Această caracteristică vă poate ajuta să mențineți controlul vehiculului dvs. dacă intalniti gheață pe drum, dar lăsați-l în timp ce ați rămas blocat în zăpadă fiindca este o poveste diferită. Controlul tracțiunii împiedică pivotarea roților, care este rotația roților vehiculului fără tracțiune și, uneori, vă poate ajuta să vă scoateți mașina din zăpadă.

4. Cautati ajutoare care sa vă ajute să împingeți mașina

Dacă aveți alți oameni în mașină, sau spectatori prietenoși care vă pot ajuta, pur și simplu împingerea mașinii din zăpadă poate fi o soluție ușoară. Apăsați ușor gazul în timp ce mașina este împinsă pentru a adăuga un impuls suplimentar. Siguranța vine întotdeauna pe primul loc, așa că asigurați-vă că sunteți în avans și că terenul nu este prea alunecos pentru ca ajutoarele să împingă. Folosirea lanțurilor de zăpadă poate ajuta, de asemenea, la crearea de tracțiuni sub pneurile dvs., făcând mai ușoară trecerea prin zăpadă și gheață.

5. Păstrați-va întotdeauna calmul

Indiferent dacă ești blocat în zăpadă sau ai dat de o porțiune de gheață, încearcă să rămâi calm. Nu faceți nimic brusc, cum ar fi actionarea frânelor. Dacă faceți asta, veți transfera greutatea vehiculului pe roțile din față, ceea ce face posibil ca partea din spate să se învârtă. În schimb, spune, luati usor piciorul de pe acceleratie și mențineți direcția constant până când veți trece de portiunea de gheața.

Dacă toate celelalte nu reușesc, un serviciu de asistență rutieră poate oferi remorcare mașinii. Insa pana atunci, trebuie sa astepti poate cateva ore. De aceea iti recomandam sa te pregaresti din timp pentru orice drum de iarna si sa te echipezi corespunzator.

Nu uita sa ai la indemana un echipament impermeabil format din geaca si pantaloni de la Strindberg.ro pentru a te mentine cald pana ajunge serviciul de remorcare.